Jeugdsportfonds

Sport toegankelijk voor elke kind in Nederland

Alle kinderen moeten kunnen sporten, dat is het motto van het Jeugdsportfonds. Sporten geeft plezier met anderen, versterkt het zelfvertrouwen, bevordert een gezonde levensstijl en het ontdekken en ontwikkelen van talent. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, die buitenspel staan omdat hun ouders te weinig geld hebben om de contributie van een sportclub voor hen te betalen, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van het fonds.

Uitgangspunten

Aanleiding voor een nieuwe website was dat de coördinatoren en medewerkers van beide fondsen (Jeugdcultuurfonds & Jeugdsportfonds) in eenzelfde CMS (WordPress) wilden kunnen werken. De wens was om, ten opzichte van de vorige website, een meer gestructureerde website te ontwikkelen.

De grootste winst is dat de site duidelijk en toegankelijk is voor onze belangrijkste doelgroepen. Een resultaat waar we met z’n allen trots op mogen zijn!

Onze oplossing

Voor Jeugdsportfonds zijn we op zoek gegaan naar een stijl die overeenkomt met waar ze voor staan: kinderen die sporten. Veel beweging, kracht en energie dus, maar ook speelsheid en dingen met een knipoog bekijken. Het resultaat is een knallend design met schuine lijnen, hoekige vlakken en een paar kleine grapjes. De schuine vlakken en lijnen hebben een duidelijk herkenbare connectie met sportbewegingen en sportsymbolen. Je voelt meteen dat het klopt.

De oplossing is een mulitisite waar ieder lokaal fonds een eigen onderdeel heeft. De homepage is een landingspagina voor het landelijke fonds, waarna er kan worden genavigeerd naar de lokale fondsen. Het WordPress multisite-netwerk is aangepast, zodat elke deelredactie zijn of haar website kan onderhouden. Iedere coördinator van een lokaal fonds kan alleen zijn eigen pagina en nieuwsberichten aanpassen.

Door de geografische kaart van Nederland is er direct een beeld van de diverse lokale fondsen waaruit het Jeugdsportfonds bestaat. Ook is het mogelijk om te zoeken op postcode, om direct naar een fonds in jouw buurt kan gaan.

Ankie van der Spank, Jeugdsportfonds

Samen kunnen sporten is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, zowel op het fysieke, mentale als sociale vlak. Het Jeugdsportfonds geeft sportkansen voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen waar de financiële middelen ontbreken om lid te worden van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds betaalt de contributie en/of benodigde sportattributen.

Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. Toch groeien ruim 423.000 kinderen op in een gezin dat moet rondkomen van een bestaansminimum, dat is maar liefst 1 op de 8 kinderen. Zo’n 150.000 kinderen uit deze groep kunnen nergens aan meedoen. Daardoor lopen deze kinderen allerlei kansen mis die voor andere leeftijdsgenootjes vanzelfsprekend zijn. Sport helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin en uiteindelijk voor de hele samenleving.

Het Jeugdsportfonds bestaat uit 21 stedelijke en 11 provinciale Jeugdsportfondsen in Nederland. Het Jeugdsportfonds werkt samen met zo’n 220 gemeenten. In 2015 heeft het Jeugdsportfonds door de inzet van ruim 8.000 intermediairs 42.813 kinderen een sportkans gegeven. Het Jeugdsportfonds werkt nauw samen met het Jeugdcultuurfonds.

Aanleiding voor de nieuwe site is de wens dat de sites van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds meer in overeenstemming zijn. Weliswaar met behoud van de eigen identiteit. Dit biedt voordelen voor de intermediairs die de aanvragen voor kinderen op eenzelfde wijze doen. Maar ook voor de coördinatoren bij de stedelijke en provinciale fondsen. Met de komst van de nieuwe site wordt gewerkt vanuit een zelfde CMS, wat een stuk gebruiksvriendelijker is. Daarnaast stopt de vorige webbouwer met support en hosting waardoor een overgang naar een ander webbureau noodzakelijk is.

Occhio is de webbouwer van de site van het Jeugdscultuurfonds. Dus het was logisch om de nieuwe site van het Jeugdsportfonds door hen te laten bouwen. Maar doorslaggevend waren de positieve ervaringen van onze cultuur collega’s in de samenwerking met Occhio en het uiteindelijke resultaat. Vol enthousiasme zijn we dan ook volgens de scrum werkwijze met het team aan de slag gegaan. Een effectieve werkwijze waarbij je in een relatief korte periode heel gefocusseerd aan een project werkt. Binnen een kleine 4 maanden werd de nieuwe site opgeleverd! De start was goed: we waren direct heel enthousiast over het ontwerp. In overeenstemming met het Jeugdcultuurfonds maar wel heel duidelijk met onze eigen sportieve identiteit. De flexibele opstelling van het Occhio team maakte dat ook tijdens het scrumtraject onvoorziene aanpassingen werden uitgevoerd. Heel fijn, zo hebben we bijvoorbeeld de ambassadeurs en partners, zowel van het Jeugdsportfonds Nederland als de lokale fondsen, een mooi plekje op de site kunnen geven. Echter, de grootste winst is dat de site duidelijk en toegankelijk is voor onze belangrijkste doelgroepen. Een resultaat waar we met z’n allen trots op mogen zijn!

Wil je meer weten?

 • Joris

  Bel of mail met Joris voor vragen over nieuwe projecten, offertes, onze werkwijze of een eerste kennismaking.


  Joris van Gelder

  E
  info@occhio.nl

  T
  020 - 320 78 70 (algemeen)