We zijn een fullservice internetbureau. Dat houdt in dat we websites bedenken en bouwen, apps ontwikkelen en bruggen slaan tussen internet, websites en apps op telefoons en tablets. We doen nog veel meer mooie dingen, maar daar ga ik het nu niet over hebben.

R&D bij Occhio dus.

Maar ik wil het graag hebben over R&D (Research & Development). We hebben een afdeling R&D bij Occhio. Eigenlijk heet het geen afdeling bij ons. Wij werken in cirkels en niet met afdelingen. Sinds een paar maanden werken we ‘holacratisch’. Dit is een bestuurssysteem waarbij je als medewerker veel eigen verantwoordelijkheid hebt. Je mag dus veel beslissen, maar bent ook wel verantwoordelijk voor je beslissingen. Ik ga het hebben over ons spannende afdeling R&D.

100% nieuwe technologie

Dit is een afdeling waar men zich 100% bezighoudt met het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe technologie met betrekking tot websites, apps en eigenlijk alles wat met internet te maken heeft. Deze afdeling is mysterieus en altijd een beetje omgeven met wat geheimzinnigheid. Er gebeuren daar mooie dingen. Er wordt ontwikkeld, onderzocht, bedacht en gecreëerd. Soms krijgen we een tipje van de sluier te zien door middel van een korte presentatie waarbij ze je eigenlijk alleen maar nieuwsgieriger maken en je met honger naar meer informatie achterlaten, terwijl zij zich weer terugtrekken op hun eigen verdieping (ja, ze hebben zelfs een eigen verdieping bij Occhio). Zij onderzoeken de toekomst. Voor mijn blog heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik gaan kijken of ik wat meer informatie kan ontfutselen van Yessica (onze opper R&D-er). Ik betreed hier dus een, voor mij, andere wereld met een andere taal, andere gedachten. Echt een heel erg leuk en interessant gesprek, maar soms frustrerend als ik het een en ander niet begrijp. Maar met veel geduld en uitleg van Yessica, heel wat gelach om mijn onwetendheid en taalproblemen (users, frontend, backend, CMS, PHP, HTML, CSS zijn een aantal termen die voor developers heel normaal zijn en voor mij net zo onbekend als Chinees), ben ik nu toch een heel klein stukje wijzer.

Een must

De developers-wereld wordt overspoeld met nieuwe technieken. Deze technieken en innovaties worden door onze afdeling R&D getest, onderzocht en er wordt een inschatting gemaakt of dit iets is wat groots kan worden, iets wat de wereld gaat veranderen en of wij bij Occhio er iets mee kunnen of dat het iets is voor onze klanten. Welke middelen zijn er en zijn ze afdoende? En, niet te vergeten, is het zinvol op de lange termijn en zo ja, hoe dan?

De ‘oude garde’ werkt grotendeels met Wordpress en Drupal. Dit zijn frontend CMS-en (Content Management Systemen), maar de ‘jonkies’ werken alweer met hele andere systemen die CMS-overstijgend zijn. Times are changing en dat continu en heel erg snel. Onze R&D-ers zijn ook zelf aan het ontwikkelen en daarmee misschien wel geschiedenis aan het schrijven. Het is me wel duidelijk geworden dat in developersland bijblijven nog meer een must is dan in het “gewone” leven, want voordat je het weet loop je achter en mis je al het moois wat in ontwikkeling is. Het maakt het verschil of je als bedrijf goed bent of uitstekend! En we gaan hier niet voor minder.


Deel dit artikel via